Σύντομο Ιστορικό


Το 5/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Νάουσας είναι ίσως από τα πρώτα επαρχιακά σχολεία ειδικής αγωγής που ιδρύθηκαν και λειτουργεί από το 1983. Ξεκίνησε με δύο δασκάλους οι οποίοι, αφού παρέλαβαν ανά χείρας το ΦΕΚ ιδρύσεώς του, λειτούργησαν με πραγματικό ενθουσιασμό και αυταπάρνηση το Ειδικό Σχολείο.
Τα πρώτα έξι χρόνια λειτούργησε ως 2/θέσιο σχολείο συστεγαζόμενο με το 3ο Δ.Σ. Νάουσας, σε μια απλή αίθουσα, η οποία παραχωρήθηκε μέχρι το 1989. Πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε πραγματική γωνιά, ιδανική και οικεία στα παιδιά, οπότε και μεταστεγάστηκε με τη βοήθεια και τη δυναμική παρέμβαση της τότε Δημοτικής Αρχής, του Συλλόγου Γονέων και των δασκάλων σε άνετους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που ανακατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες που επέβαλαν τη λειτουργία ενός σχολείου αυτού του τύπου, αλλά και με βάση την μέχρι τότε εμπειρία. Μετά τη μεταστέγασή του, για να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες της μείζονος επαρχίας της Νάουσας, προήχθη σε 4/θέσιο και το 2005 σε 5/θέσιο. Το 2001 ιδρύεται και συστεγάζεται και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Νάουσας.
Σήμερα είναι στελεχωμένο με εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, Γυμναστή, Λογοθεραπεύτρια ? Λογοπαθολόγο και Ειδική Βοηθό ως μόνιμο προσωπικό και στελεχώνεται με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των προβλεπόμενων ειδικοτήτων
Η εκπαιδευτική παρέμβαση όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου συνέβαλαν στην ποιοτική βελτίωση των παιδιών αξιοποιώντας τις ικανότητές τους.
Ήταν από τα λίγα σχολεία που διέθετε ιδιόκτητο λεωφορείο το οποίο αγοράστηκε εξολοκλήρου από προσφορές Ναουσαίων. Η κοινωνία της Νάουσας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια του σχολείου για κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των παιδιών και όχι μόνο. Έτσι στους σεισμούς των Γρεβενών το 1995 και στις πλημμύρες στην περιοχή της Ξάνθης με πρωτοβουλία του σχολείου μαζεύτηκε ρουχισμός και χρήματα. Το υλικό που συγκεντρώθηκε γέμισε ένα στρατιωτικό φορτηγό το οποίο παραχωρήθηκε ευγενικά από την Β΄ Μοίρα καταδρομών που εδρεύει στην Νάουσα και μεταφέρθηκε στις πληγείσες περιοχές.
Στο σχολείο λειτούργησαν μέσα από την ΝΕΛΕ, εργαστήρια υφαντικής και πηλού καθώς και προγράμματα φυσιοθεραπείας μέσω της γραμματείας Νέας Γενιάς και Αθλητισμού. Ήταν από τα πρώτα σχολεία στα οποία λειτούργησαν προστατευόμενα εργαστήρια για παιδιά.
Στο σχολείο εφαρμόζονται προγράμματα που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της κοινωνίας και των φορέων της Νάουσας. Οι χώροι είναι διαμορφωμένοι κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών.
Το σχολείο είναι ανοικτό προς την κοινωνία και δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς διοργανώνοντας ημερίδες σεμινάρια, εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα και συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Παιδιά του σχολείου συμμετείχαν και συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες εντός και εκτός Ελλάδος με πολλές διακρίσεις.
Διοργανώνει επίσης προγράμματα ευαισθητοποίησης και αποδοχής της διαφορετικότητας και συμβάλει στην αποδοχή και την συνύπαρξη των παιδιών στην κοινωνία.
Το ανθρώπινο Αύριο το «Όνειρο», τα κέντρα απασχόλησης, οι μονάδες αυτόνομης διαβίωσης, δεν είναι πιο πολύ από αυτό που προστάζει κάθε πολιτισμένη και συντεταγμένη κοινωνία.